Африкански сом

Родината на африканския сом е Африка и е представена на европейския пазар за първи път през 1976 г., а търговското му отглеждане започва едва през 1985 г. Той е сладководен вид риба и може да достигне на дължина до 1,4 – 2m и на тегло от 8 до 59 килограма. Сомът е широко развъждан навсякъде по света, тъй като е изключително адаптивна риба  и може да се развива в различни среди - сладководни тихи води, езера, блата и басейни, но и в реки, бързеи и язовири. 

 

Месото на африканския сом е по-тъмно и по-постно от това на обикновения европейски сом, богато на протеини и незаменими мастни киселини омега-3, калций, аминокиселини и витамини. Нивото на омега-3 мастни киселини е няколко пъти по-високо, отколкото в скумрията или пъстървата, а в крехкото му и без миризма месо липсват малки кости, което го прави подходяща съставка в задължителното меню на бебетата. Африканският сом е риба, която е изключително полезна заради балансираното съдържание на протеини, мазнини и аминокиселини, съдържа витамини А, С и Д, и има под 100 калории за 100 грама.  Месото  много напомня на пилешкото, като вкус и текстура, и изобщо не мирише при готвене


 

 

ПРОДУКТИ ОТ АФРИКАНСКИ СОМ

  • Жива риба – налична възможност за транспортиране и за съхраняване в живо състояние, тъй като не е чувствителна към температура, хранителен, кислородния режим и към тяхната промяна.
  • Прясна риба – предлагаме в охладено състояние, близка до температурата на замръзване. Обикновено охлаждането  се извършва като се смесва и покрива с раздробен лед не по-малко от 50% от масата на рибата.
  • Замразена риба – при замразяването на рибата напълно се прекратяват и предотвратяват микробиологичните процеси. Замразената риба се съхранява при температура  ­-20 С°÷ -22 С°.
  • Почистена и транжирана риба – почистената риба е без вътрешности и хриле с надлъжен коремен разрез, почистена от кръвни съсиреци. Може да бъде със или без глави, със  или без опашка и нарязана на парчета. Съхранява се в хладилни помещения при температура -2° C to 4° C.